1 Δεκεμβρίου 2009

1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

«Πάρε - Φόρα - Εξετάσου!»




Με κεντρικό μήνυμα «Πάρε - Φόρα - Εξετάσου!», η φετινή καμπάνια εστιάζει με δυναμικό τρόπο, τόσο στην απαραίτητη χρήση του προφυλακτικού, όσο και στην εξέταση του γενικού πληθυσμού σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναδεικνύοντας τη σημασία της ατομικής ευθύνης του καθενός ξεχωριστά στον περιορισμό της λοίμωξης.

«Το AIDS στον δυτικό κόσμο πιστεύουμε ότι είναι υπόθεση και ατομικής ευθύνης. Παρ’ όλες τις ατέλειες και τις ελλείψεις που εντοπίζονται σε κεντρικό επίπεδο, την αποσπασματική ενημέρωση, τη διαπιστωμένη ανάγκη για μεγαλύτερες δαπάνες στα κέντρα πρόληψης και έρευνας, αλλά και κυρίως τη δυσκολία ελεύθερης πρόσβασης πληθυσμών στην εξέταση και στη φαρμακευτική αγωγή, ο καθένας μας οφείλει να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες στο ζήτημα αυτό. Με τη φετινή καμπάνια επικεντρωνόμαστε τόσο στη χρήση του προφυλακτικού, ως μοναδικού αξιόπιστου μέσου πρόληψης αλλά και στην τακτική εξέταση, που μας αφορά όλους», τονίζει ο Πρόεδρος της PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (για το 2008), ο συνολικός αριθμός HIV οροθετικών ατόμων που δηλώθηκαν στην Ελλάδα μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2008 ανέρχεται σε 9.229. Ωστόσο, ο πραγµατικός αριθµός των οροθετικών στη χώρα υπολογίζεται να είναι τριπλάσιος (δηλαδή περισσότερα από 25.000 άτοµα), καθώς υπάρχει ο λεγόµενος «κρυφός αριθµός» όσων ζουν µε τον ιό και είτε δεν το γνωρίζουν γιατί δεν έχουν εξεταστεί, είτε δεν το έχουν δηλώσει. Ο εφησυχασµός που κυριαρχεί για το θέμα σήµερα ευθύνεται σε σηµαντικό βαθµό για την εξάπλωση του ιού. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν αύξηση του αριθµού των οροθετικών στην Ελλάδα γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι από το 2002 και έπειτα, ο αριθµός των νέων μολύνσεων που δηλώθηκαν παρουσιάζει αυξητικές τάσεις κάθε χρόνο (με εξαίρεση το 2007 που παρουσιάστηκε μικρή πτώση), με έμφαση στις ηλικίες 25-34 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: